Charakterystyczną cechą leśnych poziomek jest wspaniały aromat i wyborny smak. Nic więc dziwnego, że bardzo poziomki należą do chętnie spożywanych w okresie lata owoców. Udało się nawet wyhodować poziomki ogrodowe, które pachną i smakują równie dobrze, jak te leśne. Ale w odróżnieniu od leśnych, ogrodowe poziomi wydają bardziej dorodne owoce i do tego jest ich o wiele więcej.
Przygotowanie gleby
Jeżeli zamierzamy na działce uprawiać poziomki idealnie byłoby, gdybyśmy przygotowali glebę już na jesieni. Na dokładnie oczyszczoną z chwastów (szczególnie z perzu) glebę rozkładamy obornik lub torf. Należy zmieszać je z torfem. Na 10 metrów kwadratowych rozkładamy od 30 do 40 kilogramów przefermentowanego obornika. Po rozłożeniu obornika lub torfu glebę musimy przekopać. Jeśli nie zdążymy przygotować stanowiska pod poziomki jesienią, możemy to zrobić wczesną wiosną. Z torfem można zmieszać nie tylko obornik lub kompost, ale także nawóz kurzy.
Gleba
Poziomki mają bardzo płytki system korzeniowy, korzenią się bardzo płytko. Stąd też wybieramy dla nich takie miejsce, na którym ziemia jest bardzo żyzna. Dodatkowo zasilamy ją obornikiem, kompostem lub kurzym nawozem. W późniejszym okresie poziomki zasilamy także nawozami mineralnymi przeznaczonymi do truskawek.
Sadzenie
Najlepszy okres sadzenia poziomek to maj i czerwiec. Nasiona poziomek dostępne są we wszystkich sklepach ogrodniczych. Dostępna jest także gotowa rozsada. Poziomki uprawiamy na zagonach, które mają szerokość przynajmniej 1 metr. W poprzek zagonów wytyczamy rzędy w odległości 25-30 centymetrów. Pomiędzy poszczególnymi posadzonymi w rzędzie roślinami zachowujemy odległość 15 centymetrów.
Odmiany polecane dla amatorów
Na działkach warto sadzić przede wszystkim bezrozłogowe odmiany poziomek. Należą do nich między innymi Baron Soleamcher. Owoce zaczynają dojrzewać w pierwszej połowie czerwca. Są bardzo smaczne i aromatyczne. W szczególnie sprzyjających latach odmiana owocuje aż do października; Rugia. Owoce dojrzewają w tym samym czasie, co poprzednia odmiana. Rugia w sprzyjających warunkach może jednak owocować aż do listopada. Owoce są bardzo smaczne, ale mało soczyste.
Uprawa poziomek nie jest trudna. Należy jedynie pamiętać o wybraniu dla nich stanowiska o bardzo żyznej glebie, częstym podlewaniu i regularnym usuwaniu pojawiających się chwastów. Na wiosnę warto usunąć zeszłoroczne liście. Zabieg ten przedłuży żywotność posadzonych przez nas poziomek. Zalecanym zabiegiem pielęgnacyjnym jest motyczenie krzaków poziomek.