Marzy Ci się drewniany blat w kuchni, ale nie do końca wiesz jaki wybrać? Powinien być lakierowany? A może olejowany? Podpowiadamy o czym warto wiedzieć podejmując decyzję o wyborze blatu.
Lakierowany – czyli?
Lakierowanie to sposób zabezpieczania drewna przed czynnikami zewnętrznymi. Lakier nie przepuszcza wody, pozwala na łatwe oczyszczenie powierzchni drewnianej z różnych zabrudzeń. Nie wpływa na kolor drewna, ale niestety sam niekiedy żółknie. Ponieważ nie wnika w strukturę drewna powłoka lakieru może być zeszlifowana a na jej miejsce można położyć nową.
Olejowany – czyli?
Olejowanie to, podobnie jak lakierowanie, proces zabezpieczania drewnianych powierzchni. Podczas olejowania drewno pokrywane jest specjalnie przygotowaną mieszanką olejów. Substancje te wnikają w drewno. Warstwa oleju chroni drewno przed wilgocią, ale nie wszystkie zabrudzenie udaje się z niej zmyć. Po olejowaniu drewno zmienia kolor – zazwyczaj ciemnieje, a jego słoje stają się bardziej widoczne. W przypadku zabrudzeń warstwa zewnętrzna drewna może być zeszlifowana, a następnie po raz kolejny można nałożyć na nią warstwy oleju.
Praktyczne wykorzystanie blatów lakierowanych i olejowanych
W przypadku blatów kuchennych bardzo ważna jest ich funkcjonalność. Jak już wyżej wspomniano blaty lakierowane nie pochłaniają zabrudzeń, dzięki czemu można z nich zmyć niemal każdą plamę. Trzeba jednak pamiętać, aby nie ustawiać bezpośrednio na blacie gorących garnków, ponieważ wysoka temperatura może zniszczyć warstwę lakieru.
W przypadku blatów olejowanych występuje nieco mniejsza odporność na wilgoć oraz zabrudzenia. Niestety przy długotrwałym działaniu wody na powierzchnię olejowaną mogą pojawić się plamy. Podobnie jest w przypadku wilgotnych oraz silnie barwiących zabrudzeń. Takie substancje jak np. barwniki zawarte w burakach mogą spowodować powstanie plam barwnych, których nie sposób się pozbyć. Warto jednak zauważyć, że wiele osób na co dzień korzystających z blatów olejowanych jest zdania, że to nie problem – wystarczy nieco bardziej uważać.
Proces niszczenia blatów drewnianych
Wszystkie powierzchnie użytkowe z biegiem czasu ulegają zniszczeniu. Trzeba być tego świadomym decydując się na wybór blatów drewnianych. Zarówno te lakierowane jak i olejowane z biegiem czasu tracą swój idealny wygląd. W przypadku blatów lakierowanych może nastąpić ściemnienie lub żółknięcie warstwy lakieru, co prowadzi do zmiany koloru blatu. Kolejnym problemem mogą okazać się rysy powstałe na lakierze. Z upływem czasu stają się coraz bardziej widoczne i mogą prowadzić do łuszczenia się i odpadania fragmentów lakieru. Także wysoka temperatura może powodować uszkodzenia powierzchni lakierowanej i prowadzić do uszkodzeń i przebarwień na powierzchni blatu.
Blaty kuchenne olejowane są mniej odporne na zabrudzenia i wilgoć, za to nie niszczą ich zarysowania. Delikatne rysy powstające wskutek codziennego użytkowania znikają w procesie naturalnego rozprężania drewna. W przypadku blatów olejowanych, wysokie temperatury mają także negatywny wpływ na ich wygląd i mogą powodować widoczne uszkodzenia i przebarwienia.
Pielęgnacja blatów olejowanych i lakierowanych
Zarówno o blaty lakierowane jak i olejowane należy dbać. W przypadku powierzchni zabezpieczonych lakierem wiąże się to z oczyszczaniem ich z zabrudzeń powstających podczas codziennego użytkowania. W razie dużych zniszczeń blat może zostać poddany regeneracji przez zeszlifowanie starej i położenie nowej warstwy lakieru.
Blaty olejowane wymagają nieco więcej uwagi. Poza codzienną dbałością o czystość konieczne jest również systematyczne odświeżanie warstwy oleju na powierzchni blatu. Jest to czynność prosta i można ją wykonać samodzielnie w domu. Wystarczy rozprowadzić na blacie miękką szmatką warstwę oleju, który można kupić w sklepach stolarskich. Taki zabieg należy wykonywać co najmniej raz na pół roku. Dzięki powtórnemu olejowaniu blat znów wygląda jak nowy.
Bardzo trudno jest jednoznacznie powiedzieć czy w kuchni lepiej sprawdzi się blat lakierowany czy olejowany. Wszystko zależy od potrzeb i preferencji przyszłego użytkownika.