gofry

Gofry to przysmak, który nieodłącznie kojarzy się z wakacjami. Piasek pod stopami, słońce wysoko na niebie i ten niebiański smak. Jednak nie byłoby gofrów nie tylko bez odpowiedniego ciasta, które rumieni się na bokach i chrupie pod zębami, ale także polewy, która sprawia, że stają się największą delicją świata. Zatem, jakie polewy zrobić, by były imponujące?

Polewa czekoladowa – z czekolady mlecznej

Na początek klasyk dla łasuchów, którym czekolada i słodkości nie straszne. Od czego czatem by tu zacząć? Przede wszystkim czekolada właśnie. Należy wybrać gatunek wysokiej jakości, pokruszyć oraz rozpuścić w rondelku lub wodnej kąpieli. Do tego dodawać stopniowo trochę mleka, ale tak, by czekolada nie stała się zbyt płynna. Kilka jego kropel wystarczy, by nie tylko konsystencja zachwycała. Tak przygotowaną czekoladę można polać na gofry i cieszyć się ich nieziemskim smakiem.

Polewa czekoladowa – z czekolady białej

Biała czekolada wymaga czegoś niebywałego, by być smaczną i niezwykle piękną. Dlatego należy zestawić ją nie tylko z odrobiną cukru w procesie podgrzewania w rondlu lub kąpieli wodnej, ale także nie z mlekiem, a ze słodką śmietanką. Im mniej jej dodamy, tym bardziej kremowa będzie konsystencja polewy. Gdy uznamy, że już uzyskaliśmy jej doskonałą postać – możemy polać gofry i cieszyć się niezwykłym smakiem. Doskonale smakuje także z malinami.

Polewa czekoladowa – z czekolady deserowej

Nieco inna polewa, będzie też mniej lejąca się. Czekoladę należy pokruszyć, jajka utrzeć z cukrem i dodać do ubitej uprzednio śmietanki. Na koniec dodawać czekolady i szukać odpowiedniej konsystencji. Będzie ona bardziej o charakterze musu, ale smak nie będzie dziełem przypadku w tym momencie. To niezwykła, bajkowa sceneria, gdy polewa-mus znajdzie się na przepysznym, chrupiącym gofrze. Dodając do tego nieco wiśni i borówek sprawimy, że smak tego deseru przejdzie nasze najśmielsze oczekiwania. Naprawdę warto!

Więcej wskazówek co do tworzenia polew do gofrów – zapraszamy na wkuchnizwedlem.wedel.pl!

Dodaj komentarz