Okres świąteczny powinien być dla nas czasem relaksu, miłych chwil spędzanych wśród tych, którzy są dla nas najważniejsi. Niestety często bierzemy na siebie zbyt wiele obowiązków, w związku z czym po świętach jesteśmy jeszcze bardziej zmęczeni niż przed nimi. Jeżeli w tym roku nie chcemy zamęczać się szykowaniem tradycyjnych dwunastu potraw, to dobrym rozwiązaniem staje się wybór cateringu na święta.
Świąteczny catering z dostawą do domu – dla kogo jest to rozwiązanie?
W dzisiejszym zabieganym świecie nie każdy z nas może sobie pozwolić na to, by poświęcić jeden lub dwa dni na przygotowanie dań w kuchni. Catering na święta jest wygodnym rozwiązaniem dla osób zabieganych, które cenne wolne dni wolą przeznaczyć na wypoczynek. Czasami nawet przy dobrych chęciach nie mamy możliwości, aby zająć się przygotowywaniem potraw. Zachorowanie lub opieka nad dziećmi albo niespodziewane nadgodziny w pracy mogą pokrzyżować nasze plany związane z gotowaniem na święta. Niektórzy mogą również nie umieć gotować – w końcu nie każdy musi być wybitnym szefem kuchni. Lubiąc smak wigilijnych potraw i świątecznych ciast, które najlepiej smakują właśnie zimą, możemy śmiało zdecydować się na świąteczny catering. Tym bardziej, że ofert nie brakuje, a kupne dania potrafią smakować równie dobrze jak domowe pierogi mamy czy barszcz czerwony robiony według receptury naszej babci. Istnieje jeszcze jedna grupa osób, które wolą korzystać z cateringu – są nimi alergicy borykający się z nietolerancjami pokarmowymi, a także wegetarianie i weganie. Nawet w ich przypadku znalezienie odpowiedniej oferty nie sprawia problemów dzięki wielorakiej i różnorodnej ofercie restauracji oraz firm cateringowych. Korzystając z takiej oferty możemy mieć pewność, że w menu nie wystąpi składnik, którego nie chcielibyśmy zjeść.
Catering świąteczny – całe menu czy tylko poszczególne dania?
Wybór pomiędzy zamówieniem pełnego menu lub tylko wybranych dań zależy od nas i naszych umiejętności kulinarnych. Jeżeli posiadamy nasze własne receptury lub mamy pewne określone preferencje smakowe co do niektórych potraw, to lepiej byśmy przygotowali je samodzielnie. Pewne dania są uznawane za szczególnie czasochłonne lub trudne w przygotowaniu – na przykład prawdziwy polski piernik czy karp w galarecie. Zamiast trudzić lub śpieszyć się z ich przyrządzeniem, lepiej pozostawić je profesjonalnym kucharzom. Z drugiej strony – jeżeli w naszym domu są dzieci, to dla utrzymania świątecznej, magicznej atmosfery, warto chociaż pokusić się o upieczenie ciasteczek. Wigilijne zupy czy też kompot z suszu również nie są trudne w przygotowaniu.
Jakie są zalety i wady cateringu na święta?
Większość zalet cateringu świątecznego została już przedstawiona. Największą z nich jest oczywiście oszczędność czasu oraz znaczne ograniczenie obowiązków domowych. Jeżeli wybierzemy zaufaną firmę cateringową, to smak potraw nas zachwyci. Usługi cateringowe oznaczają również, że możemy spróbować wielu wariantów dania – na przykład pierogów z różnym farszem lub karpia w wielorakich wariacjach. W wygodny sposób możemy powitać na stole wszystkie z dwunastu tradycyjnych potraw. Duża ilość ofert firm cateringowych sprawia, że ceny takiej przyjemności są dość atrakcyjne. Jeżeli chodzi o ewentualne minusy świątecznego cateringu to może nim być tęsknota za zapachem tradycyjnych wigilijnych dań. Rozwiązaniem może być przygotowanie kilku dań na własną rękę i domówienie reszty z menu firmy cateringowej.
Artykuł przygotowany przez firmę Yellow Catering.