Dieta sportowców jest szczególnie restrykcyjna. W zależności od uprawianej dyscypliny sportu jest ona inna, indywidualnie dopasowana do organizmu i jego zapotrzebowania przy wzmożonym wysiłku fizycznym. Powinna być zbilansowana, musi dostarczać wszystkich składników odżywczych – węglowodanów, białek oraz tłuszczów. Nie może w niej zabraknąć witamin i minerałów. Czy zatem lekkostrawne wafle ryżowe są odpowiednią przekąską dla sportowców?
Niski indeks glikemiczny
Codzienne menu sportowca bogate jest w potrawy przyrządzone z produktów cechujących się niskim indeksem glikemicznym. IG (indeks glikemiczny) informuje nas o tym, jak szybko wzrasta poziom glukozy we krwi po zjedzeniu konkretnego produktu. Większość z nas czytając skład i wartości odżywcze wybieranych produktów, zwraca uwagę na zawartość cukru. Okazuje się jednak, iż węgłowany mogą zwierać ich taką samą ilość, jednak w zupełnie inny sposób wpływać na organizm człowieka. Jak to się dzieje?
Ważny jest wskaźnik IG. Przykładowo, po zjedzeniu produktu o IG 100 poziom glukozy wzrośnie 3 razy szybciej niż po zjedzeniu produktu o indeksie glikemicznym równym 25. Który z tych dwóch produktów jest więc zdrowszy dla naszego organizmu? Zdecydowanie drugi, który powoduje, że węglowodany uwalniane są do organizmu wolniej, a zatem dłużej czujemy się syci. Wzrastający gwałtownie cukier we krwi nie najlepiej wpływa na organizm ludzki, sportowców również. Oni w sposób szczególny powinni zwracać uwagę na IG poszczególnych produktów.
Wafle ryżowe z brązowego ryżu
Niskim indeksem glikemicznym charakteryzuje się również ryż brązowy, z którego wykonuje się dobrej jakości wafle ryżowe, czego potwierdzaniem są wafle od kupiec.pl. Dzięki temu nie wywołują one gwałtownego wzrostu cukru we krwi i stanowią doskonałą przekąskę dla osób aktywnych. Można je uzupełnić o masło orzechowe w 100% wyprodukowane z orzechów, co pozwoli stworzyć niezwykle energetyczną przekąskę przed- i potreningową.